銀行Role Play

cc photo by flickr user Fibonacci Blue

cc photo by flickr user Fibonacci Blue

小時候,最喜歡玩的遊戲是角色扮演;工作後,最討厭做的事是Role Play。

在分行的角色扮演,你注定只能扮演一種角色——Sales。明明我已經是一名Sales,如何再扮演我自己?很矛盾,很諷刺吧?

「Bella,最近啲數麻麻地,我覺得要再加強下啲selling skills,你等陣入我房Role Play。」噢!輪到老闆翻我牌子了,好激動!他願意用咁高時薪去訓練我,當然要謝主隆恩。

我趕快溫習一下文件,之後戰戰兢兢走進了老闆房。

「嗱,你當我係街客得㗎啦。」

「哦…咁個客係男定女?幾多歲到?」望著老闆,我真的幻想不到。

「你當同我咁上下喇,可以開始未?」老闆開始不耐煩。

老闆之後問了許多一般客戶不會問的刁鑽問題,問得我啞口無言。由於Role Play過程歷時近兩小時,內容均是objection handling,為免獻醜,小妹都是不詳述了,直接跳去賽後檢討吧!

「你覺得頭先自己做成點?」

「我…我覺得答得唔夠好,說服唔到個客。」

「點解一定要答晒個客問題?點解要成日比個客lead住?佢左問一句,你右答一句,你套武功就比佢整亂晒。記住,宜家你先係專業,你要有層次地lead返個客。有啲問題,可以同佢講遲下再講解,千其唔好比佢做主導,understand?」我點點頭。

「你仲有無嘢想問?」

「呃…頭先你話個plan回報仲低過定期,我覺得好啱,唔識答,可以點答得好啲?」

「你連自己都唔buy個plan,你點樣去說服人地?」

我耷低頭,默不作聲。

「你返去諗十個原因,點解我要買呢個plan。聽日話我知。」

時間很難熬,到了第二日。

「知道你有返去做功課,好比心機。不過,你知唔知自己最大問題喺邊?」

「?」我一臉茫然。

「你對「錢」無一種強烈渴望。」

我瞪大雙眼,從來沒有聽過有人這樣評論我。

「你無呢種渴望,你永遠唔會係一個Top Sales。」

我默默地走出老闆房間,回到座位拿出準備好的信封。但,不出三秒又放回抽屜。

沒錯,我對錢沒有強烈的渴望,卻不是完全沒有需求,我需要工作,我需要賺錢生存。也許,人生有許多角色要扮演,而我這一刻,只需演好Sales這個角色。

Role Play,其實每刻也在進行。

gentle@gentle.com'

溫柔

一個90後銀行跑數妹,分享每日於分行上演的奇趣事。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments