開戶三寶

cc photo by flickr user HSBC UK Press Office

cc photo by flickr user HSBC UK Press Office


未入行之前,同大部份人想法一樣,以為兩手揈揈走入銀行,就可以開個戶口。現在知道,這樣想實在是Too Simple, Too Naive!

不是我誇張,而是要成功開個戶口,配合天時地利人和,絕對不容易!但問題出現在哪裡?為了所有同事着想,同時不讓大家白跑一趟,小妹在此強烈建議大家以後開戶口前,帶齊以下「開戶三寶」!

(1) 身份証
(2) 住址證明
(3) 錢

大家估下一般問題出現在哪一項?無錯,就是住址證明!

示範一:出現率89%

「哎呀, 我唔記得帶住址證明,可唔可以開住先?」
「唔好意思,唔可以。」
「幫幫手啦,我第二日再交返比你!」
《警訊》呼籲不要輕信來歷不明的陌生人。其實大家都是第一次見面,萬一我幫你開完之後,你不再補交文件,消失於人間,我去邊「嘔」份證明出來?小妹雖然不聰明,但也不要欺負我老實呀!

示範二:出現率55%

「咦?小姐,呢張好似唔係三個月內發出嘅住址證明喎!」我指着張皺皺的「梅菜」。
「唔係呀, 12月1日呀嘛!」
「係就係12月1日,不過係2015年喎!」
大霧並不是這樣博的。

示範三:出現率30%

「請問有冇帶住址證明?」
「有啊,我帶咗月結單。」Good,抵讚!
「呃⋯⋯小姐,點解呢張無印個地址?」
「吓?要有地址嗰頁㗎咩?」
「⋯⋯」
好吧,其實你已經盡了力,我不怪你。可能是住址證明這個term比較難理解,又或者是銀行寫得不夠清晰⋯⋯

示範四:出現率19%

「呃⋯⋯小姐,點解張住址證明唔係你個名?」
「噢!佢打錯我個名!⋯⋯不過差唔多啫,冇所謂啦,你照開啦。」
呃⋯⋯咁如果有個名同你差不多的人取走你戶口所有錢,請問仲有無所謂?

至於客人非常抗拒開戶時入錢,又是另一項迷思。不要問我點解要入錢落戶口,戶口是用來存錢的,如果你不入錢,請問你開戶口做什麼?大部份戶口有規定要求每月維持最低某個金額,我們苦口婆心提醒, 都是希望你們避免扣錢,that’s it!我真的不懂,為何每次提醒戶口要入錢,大家都耍手擰頭,好像怕戶口會吃了你的錢呢?不過,開戶時入錢不是一個must,每間銀行的要求也不盡相同。我一般不會強迫客人入錢,所以,也請不要問我借錢「墊住先」入戶口了!

「你借俾我入住先啦!」
「吓?」
「我第二日咪還比你囉!你日日喺度返工,唔驚搵你唔到喎!」

天啊!現在問題是怕找不到我嗎?又是我的問題嗎?而且港媽從小教導,做女仔,除了不要貼仔,更不要貼錢返工!

好了,例子就先說這麼多,我想帶出的是,其實我們不是存心耍你,不幫你開戶口,而是你的文件不符合規定,就不能開,無情講。但願以後大家會帶齊「開戶三寶」,你合作時,我都做得更爽手!不過,如果你是希望藉著多跑兩趟來見我一面又另作別論。

gentle@gentle.com'

溫柔

一個90後銀行跑數妹,分享每日於分行上演的奇趣事。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments