我的旅行 – 沒有拍照這回事

「做咩你個次去台灣無SEND相過黎嘅?」呀媽尋晚玩緊手機個陣,突然問我。

「無影,唔想影,同埋都無咩特別好影。」

「哎呀!搞錯呀,去到咁遠都唔影相!」呀媽真係好可愛。
1)由香港機場到台灣,時間短過由屋企去機場個程。
2)去旅行,唔影相=白去?

【自助餐】
好多人認為去旅行一定要影相留念,但作為一個不愛自拍又唔玩IG嘅毒撚,更加唔好講去曬相,放相簿。影相對我黎講只係一個好次要嘅選擇。

每次去旅行身邊嘅朋友就會不斷瘋狂影相,自拍,拍人,拍景。
有如強國人食自助餐一般:人出錢,我出命。
自助餐就係要食到腸胃炎,去旅行就係要影到部電話無電!

「我去旅行就係想影相,放上網比人LIKE如果唔係邊個知道我咁有LifeStyle?!」
大部份人嘅心態都係咁,所以解釋左點解啲人連做愛都要自拍。

【感受】
「傻仔黎嘅,咁你第時老個陣可以睇返啲相望下自己去過邊丫嘛。」呀媽繼續講。

時代唔同,心態都唔同。
世界變得太快,我將來都未必可以好似呀爸呀媽咁,坐係到慢慢睇返以前細個嘅相。

我去旅行,不為上網呃LIKE,不為影相留念,而係想逃離香港呢個監獄,出去感受一下其他人嘅風俗同生活,呼吸一下自由嘅空氣。
我只想享受一刻,唔需要拎部相機大煞風景,我喜歡嘅旅行就係咁。

(其實去台北個幾晚日日都飲醉酒,你叫我點樣SEND比我媽睇姐!?哈哈哈)

圖片來源:作者;編按:笑咗

圖片來源:作者;編按:笑咗

1664424067112439/

blow@king.com'

吹水皇

港豬廢青一名。 只想吃喝玩樂不勞而獲 不求踏實地但求公屋有期。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments