教科書式的左膠

cc photo by flickr user Ben Salter

cc photo by flickr user Ben Salter

分享王力雄《黃禍》入面嘅情節。當時係人類末日設定,地球上基本住唔到人,倖存嘅人類自己劃地起啲小城,響入面種下農作物維生。男性角色係其中一個城主,負責揀人入自己城入面。城外大排長龍,成班就餓死嘅饑民想入城搵食,但男主角只揀有能力耕田嘅人入嚟,唔肯放老弱傷殘入嚟。男性角色嘅女朋友見到好不滿,覺得佢好殘酷,好無情。

女:你以前明明是很有理想的人,為甚麼現在卻要拒他們於門外呢?難道他們沒有生存的權力嗎?
男:你係咪ONLUN9㗎?出面咁大棚人,放哂佢地入嚟我地啲存糧一日見底,連種籽都食埋,到時咪又係攬炒!我最憎啲人用條鳩講嘢㗎喇!

女角接受不到男角如此冷酷無情,含淚道:我恨你更多!就咁樣騎住匹馬出咗城。之後死咗。

呢個劇情令我諗起之前同人討論得出嘅結論:左膠就同精神分裂症一樣,無關種族年齡情別,每個社群入面都有1%人患病。

PS1 左膠不等同左翼,左翼朋友唔好對號入座話自己左膠吖吓。
PS2 冇歧視精神病患嘅意思,平機會你要相信我~

(見原文:http://muklam.blogspot.hk/2015/12/blog-post_31.html

高人指點

comments