奧運對於唔同既人有咩唔同既意義呢喂? (含Gags,慎入)

圖片來源:News Lens;「法國泳手Camille Lacourt在孫楊摘下奧運200米自由式金牌後說,孫楊的尿是紫色的。」編按:要此圖純粹因為靚仔

圖片來源:News Lens;「法國泳手Camille Lacourt在孫楊摘下奧運200米自由式金牌後說,孫楊的尿是紫色的。」編按:要此圖純粹因為靚仔

對菲比斯來講:
佢過往橫掃過既金牌,仲多過袋鼠先生我係幼稚園拎過既「廁所飛躍進步獎」,睇來今年佢要唔贏,先上到新聞。

對於中國人來講:
雖然蒼井空是屬於世界,但係世界係屬於中國的,支旗你竟然同我調那星,仲要唔係made in china,你這r(第4聲)是甚麼意思!你班飯桶跟我滾! (就係投唔到製旗果班人被領導拖左去際旗。)

對於濫藥既選手來講:
食錯藥的事r,你們懂條鐵!

對香港人來講:
睇下中國有咩膠事,恥笑一番。

對於澳洲呢度好多既人來講(袋鼠先生身邊既人啦):
雖然唔係咩咁神聖,得閒同有興趣既項目其實都會睇下,留意下澳洲隊大約做成點。

Gag就搞完(攪爛),到底奧運有咩意義?
可以入圍奧運既人,好似菲比斯咁,大部份都係已經有極高天賦的,而天賦以外,可以一較高低既,就係意志、努力同毅力(係好老土我知)。

(電台DJ 深夜腔) 你自己中意做既野,有無曾幾何時覺得過自己或者係有少許天份?(開始有背景音樂)
然後,你有無曾經努力過? 如果有,你最後因咩原因放棄左?
如果你無放棄到,你而家覺得自己做成點?
如果你放棄左,你而家選擇左既野,你又覺得值唔值得?
無論你既答案係咩都好,送上呢首歌,希望你地搵到屬於你地自己既意義… (Intro完,歌曲切入,但首歌係完全唔關事既)

mr@roo.com'

Mr. Roo

Mr. Roo 係香港人, 不過而家住係澳洲珀斯, 八十後算是第二代working holiday香港人, 現職澳洲銀行、坐房所謂顧問果的茂里 (當然不是葉朗程的級數啦). 由working holiday時既低級打雜, 捱下捱下, 終於捱到而家大企業..... 既低級打雜, 真係除左恭喜之外, 我都唔知講咩好。 唔駛返工就食, 有得煮、有得食, 有分享, 有係香港售賣澳洲特色零食同食玩.

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments