Seafood Risotto 海鮮燴意大利飯其實好易煮架唧

所有圖片來源:作者

所有圖片來源:作者

即係就咁既… 正宗既risotto呢,其實的米既中間心應該係僅生的,不過呢,呢種半粉筆既口感就唔係人人中意的,所以意大利以外 (包括澳洲呢度既人)其實通常都會將的米煮到全熟的。
之但係又咁喎,正宗煮得好既risotto係僅生米,留意係「僅生」,唔係「半生」,半生就真係太生喇,而僅生係一個好高既境界,咬落去應該係只有 a hint of 粉筆,而唔係釀粉筆,ok?
其實好容易煮既~

IMG_8966

咁有咩材料呢:
米(Arborio rice) 1杯
洋葱 1個
酒 1/3杯
海鮮(魚/蝦/尤魚etc.) 500G或者有咁多得咁多
牛油 50g + 50g (即好明顯係分開兩份啦)
蒜蓉 (乾濕都得) 2湯匙
蔬菜(合時就得) 500G
海鮮湯 1公升
熱水 約2公升
Cheese(最好係Parmesan) 隨你中意

IMG_8963

咁樣煮既(其實好簡單架咋):
蔬菜洋葱切粒
鑊落牛油,落洋葱(可以落埋蔬菜)
落米
炒下佢
落酒
撩下佢
落海鮮湯

如果落晒海鮮湯,應該已經夠鹹,就改落水
不斷撩
重複6-10
海鮮另外起鑊用牛油同蒜蓉煎熟

IMG_8965

有幾樣野要講:
香港既海鮮應該又鮮又平既,唔似得澳洲呢度咁貴 (仲要頂你急凍既),你地可以隨心揀。
咁其實唔係真係有十幾個步驟既,只不過係落料、撩、料、再撩咁樣不斷重複直至米熟 (OR你要好Italian既就僅熟囉)。
如果你唔想另外煮的蒜蓉海鮮,其實你一次落晒去撩都得既,不過我就唔中意咁樣因為海鮮會容易煮到好老,同埋我中意蒜蓉牛油味煎過既海鮮。
咁risotto就煮到濕濕地,又唔好太水,幾creamy咁就得架喇,而唔太水個秘訣就係不停咁撩佢,因為咁樣的米既starch就會撩左出來,咁的海鮮湯/水就會杰喇。
Cheese隨你喜歡落幾多,一般來講就用Parmesan,先有risotto果種香味,我今次其實無落。
當然如果你用新鮮海鮮煮個海鮮湯再用來煮個飯,咁出來飯底個味會更鮮,我只係懶先用盒裝湯,海鮮高湯通常用蝦頭/蝦殼/龍蝦頭/殼煮出來係最鮮甜好味既。

mr@roo.com'

Mr. Roo

Mr. Roo 係香港人, 不過而家住係澳洲珀斯, 八十後算是第二代working holiday香港人, 現職澳洲銀行、坐房所謂顧問果的茂里 (當然不是葉朗程的級數啦). 由working holiday時既低級打雜, 捱下捱下, 終於捱到而家大企業..... 既低級打雜, 真係除左恭喜之外, 我都唔知講咩好。 唔駛返工就食, 有得煮、有得食, 有分享, 有係香港售賣澳洲特色零食同食玩.

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments