帶著茅廁去旅行2 -破解「去外國工作」迷思(又稱「我成日以為」 )

chances

拿, 首先… 經過左之前幾年既working holiday 熱潮(無錯已經凍晒喇), 好多人都開始諗認真去澳洲發展, 唔知點解近排突然好多人私訊我問關於移民同工作既野(係咪香港有咩移民電視節目我唔知?), 而且大都係有家庭或者諗住建立家庭, 想來認真發展、落地生瘡的朋友。
呢的朋友, 想同你地講聲, 唔駛覺得上來我個facebook運吉又唔買野唔好意思, 其實我係樂於分享既, 如果唔係都唔會寫咁多(廢)文啦。不如等我一次過講多少少, 解答下大家疑惑啦(反正你班茂里都係運吉架喇)。
睇完有野問可以直接上我個專頁hi我, 唔好太大力。

迷思1: 如果我(或者我另一半)英文唔好, 係咪只可以做洗碗呢?
分享1: 當然唔係啦, 你都可以選擇洗碟既。
講笑。其實真係唔一定, 如果你本身有專長, 例如美術、駕駛、技術(包括科技或任何工程/建築/維修/落手落腳的工作), 你語言方面係唔需要好top既, 大前題係你要溝通到, 日常生活同日常工作其實用來用去講來講去都係果的, 只要你生活一排慣左本地口音同俗語就可以。
改善方法: 可以上youtube搵的澳洲口音來聽下, 第一步係睇教學短片教單字, 如果完全吸收到無問題就去下一步: 對話。無電視劇(澳劇大多好膠的), 睇下的日常對話, 飲食或者旅遊特輯等都可以。如果你掌握到單字、句子、對話, 咁其實已經無問題架喇。

迷思2: 我英文(自己覺得)OK, 又唔係真係native或者abc, 但係溝通到, 間中可以講下笑, 我可以做office文職嗎?
分享2: 拿, 呢個係土地問題。如果你調番轉頭諗呢, 係香港, 你想入一般公司做個正常文職, 識廣東話係基本(外資公司高層唔講啦, 果的其實唔係主流), 但公司請唔請你, 主要唔係睇你識唔識廣東話丫嘛, 而係睇你有無能力做果件工作既(知識、經驗呀乜乜乜)。咁你將呢個情況套番落澳洲, 都係一模一樣架唧, 只係由翡翠台轉左做明珠台咁解。如果你本身係香港都無乜知識經驗呢, 咁你就係亞洲電視台喇。

迷思3: 我想知歧視嚴重嗎?
分享3: 呢個呢, 就未必係膚色問題, 可能係你自己既問題。據非正式統計(即係我自己同網上三唔識七的人覺得), 歧視華人最勁既, 就係華人囉。曾經有個華人老闆同我講我唔可以去見客, 因為我係華人樣, 的客見到我個樣公司就已經唔會有生意喇(喂? 我真係咁樣衰?)佢仲話佢同佢的仔女都係咁講, 就算佢地係係度出世長大既, 澳洲人都會因為你個樣係華人而歧視你。
當然, 呢個只係其中一部份華人既睇法(即係佢自己覺得)。
我自己覺得(又即係另一個非正式統計):
情況1: 如果因為你英文唔好、溝通唔好以致工作表現差, 或者語言無問題但純粹工作表現差, 咁唔係因為你個膚色種族歧視你, 係因為你真係做唔到野丫嘛。
情況2: 如果人地純粹因為你個膚色種族, 即係離遠望到已經唔中意你, 咁就真係歧視。
情況3: 如果近距離望到你先唔中意你既, 都未必關個膚色種族事, 可能純粹係你自己樣衰。
情況4: 如果你響火車上面大便令到人地唔中意你, 咁唔知係唔係歧視你, 但你應該纜片, 或者自己帶著茅廁去搭車。

如果你睇完有問題既, 可以上來facebook專頁問我, 但請唔好問埋的太空泛或者太無準備過既問題。例如呢: 「澳洲而家搵工易嗎?」, 「有咩好工推介?」呢類。
如果我過左一日都未答你, 有可能係我唔得閒未覆得切, 因為我其實都係一個要食飯既生物來既, 即係包括返工、準備食飯(即係要煮啦)、真係食飯、收拾食完飯、處理專頁同網站、買貨執貨出貨等等, 亦都有可能係你問題太空泛, 或者純粹係你太樣衰。

搵日同大家分享一下其中一個澳洲白領工作既真實情況。

mr@roo.com'

Mr. Roo

Mr. Roo 係香港人, 不過而家住係澳洲珀斯, 八十後算是第二代working holiday香港人, 現職澳洲銀行、坐房所謂顧問果的茂里 (當然不是葉朗程的級數啦). 由working holiday時既低級打雜, 捱下捱下, 終於捱到而家大企業..... 既低級打雜, 真係除左恭喜之外, 我都唔知講咩好。 唔駛返工就食, 有得煮、有得食, 有分享, 有係香港售賣澳洲特色零食同食玩.

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments