澳洲復活節Good Friday 京都骨 (因為懶) (食譜+食文)

所有圖片來源:作者

所有圖片來源:作者

先講食譜

材料呢:
雞扒/豬扒/女神 500G
洋葱 2個

IMG_7926

IMG_7919

雞/豬醃料呢(煮之前醃一兩個鐘或過夜):
一日不見如隔生抽 1湯匙
老抽 1湯匙

個汁:
茄汁 4湯匙
醋 2湯匙
糖 3湯匙

IMG_7920

IMG_7921

好簡單咁講下個整法:
洋葱:切, 肉: 切.
落油, 落洋葱, 起洋葱, 落肉, 炒熟, 又落番洋怱, 上碟 (你可以好快咁連續講三次我有野送俾你)
食得

IMG_7924

講京都骨

京都骨, 同海外僱傭公司一樣, 我地細細個就聽過呢個名啦 (利申佢地唔係sponsor)。拿首先, 京都骨呢, 並唔係起源自北京既, 聽聞由清代開始傳到去廣州一帶, 至於由邊個發揚光大同埋傳出去海外呢, 就同人地分手一樣, 關我叉事咩。佢主要流行係台灣同埋海外華人地區(即係例如我地呢的呢), 做法都係極為簡單既, 詳情請轆返上上面。
由於有班友唔慣食肉要吐骨, 於是無骨版既京都骨就出現左喇, 例如京都肉排、咕嚕肉等呢的偉大發明喇。

澳洲復活節同Good Friday

澳洲復活節前的星期五, 叫Good Friday, 一共放四日假, 直到星期一。有朋友問, 咁澳洲既Good Friday, 通常會食咩特別菜式?
下? 復活蛋掛…… (順帶一提復活節特別版特大巨型kinder已賣晒, 要訂, sor)

其實大部份澳洲人就無宗教信仰既, 好多節日假期對於佢地來講, 係一個放假既機會, 同屋企人、小朋友拆下禮物、放鬆下。

呢度有一樣野好, 就係如果你做零售既, Good Friday同某的大公眾假期, (大部份)都係唔駛返工既!

Byebye~

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.832726923539702.1073741863.732535323558863&type=3

mr@roo.com'

Mr. Roo

Mr. Roo 係香港人, 不過而家住係澳洲珀斯, 八十後算是第二代working holiday香港人, 現職澳洲銀行、坐房所謂顧問果的茂里 (當然不是葉朗程的級數啦). 由working holiday時既低級打雜, 捱下捱下, 終於捱到而家大企業..... 既低級打雜, 真係除左恭喜之外, 我都唔知講咩好。 唔駛返工就食, 有得煮、有得食, 有分享, 有係香港售賣澳洲特色零食同食玩.

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments