簡單易做的家常送酒小菜-西班牙辣肉腸炒荷蘭豆

圖片來源:作者

圖片來源:作者

(見原文)材料:西班牙辣肉腸(Chorizo)一到兩條,荷蘭豆約200-300g,薑絲、蒜蓉少量及油。

Chorizo 先切薄片備用,荷蘭豆撕好洗淨備用。薑切絲、蒜頭打成蓉備用。

起個油鑊,溫度一定要高,家中爐火較小的話,先把鑊置於火上燒十來二十分鐘,直到鑊不停冒煙。

先放油,因為油冷,放油後要先等一陣,等油也燒滾冒煙,放薑蒜。薑絲可以除肉腥味及草青味,且驅寒,體寒者特別是女生宜多食用。蒜則是為了提香,份量隨心。等聞到薑蒜香味,荷蘭豆即可下鑊爆炒,至金黃微焦撈起。

再放Chorizo,留意Chorizo 本身油份重,因此無需再加油,基本上下鑊炒一陣已是一鑊油。肉腸因切成片狀,爆炒後會微微彎曲,喜香口者可炒至微焦,再把剛才的荷蘭豆回鑊一起爆炒一下即可。

簡單易制的一道家常小菜,西菜的材料,中菜的炒法。肉腸軟、何蘭豆脆,一濃一淡,互相映襯,且香辣惹味,下酒送飯兩相宜,老邪誠意推介

旁門左味者,邪也~
———————————————————–
後補﹕
(Chorizo嘅味道始終比較重,即使配上咗淡味清甜既何蘭豆,空口係噤食嘅話,都係有啲太強。忽然間諗到,可以落少少去左皮嘅橙肉之類嘅甜酸味果肉嚟中和,噤樣嘅味道會偏向西式一啲,但就會變得輕盈同多咗變化,顏色都會更豐富,下次不妨一試~)

ming@ming82.com'

黃邪

黃書最好讀, 邪性最難馴。 Blog: http://wongchea.blogspot.com.au/ (見下)

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments