Comfort zone孔明

cc photo by flickr user focus on aperture

cc photo by flickr user focus on aperture

有人問我:你覺得孔明醒啲定諸葛亮叻啲?
呢個難題我真係答唔到,但我肯定閃入去舒適範圍嗰個,一定醒過走出去嗰個。

*指指點點*
「事後孔明」就係個種永遠等件事塵埃落定有哂結果就衝出黎拎光環個款人;「Comfort zone孔明」,比「事後孔明」更醒目,因為佢地永遠都舒適範圍入面,絕對唔會錯,因為佢絕對親手唔會試任何野,更唔需負任何責任。

呢款人每次大家都係落手落腳解決問題嘅時候,總係喜歡擔當指揮嘅角色,當然呢個指揮嘅角色,係佢自己比自己。

佢唔會錯,因為佢只係比建議人地,有如一個顧問一樣。

人地做好:那,我都講左架啦。
人地做錯:那,我都講左架啦。

開口埋口只會講:管理,團結,等等一堆紙上談兵嘅廢話,到要佢地做野就會立即割席:「我唔負責呢啲架喎」「我只係做策劃架咋」
總之龜縮到安全區就對了。

「事後孔明」只為存在感,而「Comfort zone孔明」唔但止為存在感,仲要係將其他人付出嘅再作貶值,輸打贏要。
做事需要嘗試,因此會可能會失敗;但呢款只係閃係安全區嘅人永遠不敗。
因為失敗只係「動手」做事個個,作為「動腦」個個係唔會。

因此我份人好那蠢,我會動手做事。

blow@king.com'

吹水皇

港豬廢青一名。
只想吃喝玩樂不勞而獲 不求踏實地但求公屋有期。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments