屋企home made港式雞蛋仔4個材料簡化版 (無pokemon)

所有圖片來源:作者

所有圖片來源:作者

完全無玩pokemon亦唔打算玩,如果要切磋,上來我個page啦,我係唔會同你poke fight既。
經濟學假設人是屎忽鬼的,當你係澳洲住得越耐,就越係想食港式野,當你日日係香港,你就硬要去食西餐。

呢鑊袋鼠先生想食雞蛋仔。

IMG_8998

上網google一輪,的recipe都要落好多野既,煮開野,其實我屋企就乜都有,不過懶,so let’s make it simple.

材料是咁的:

自發粉       2 cups(或2杯普通麵粉 + 4茶匙baking powder)
砂糖        2 cups
蛋         2 隻s
奶(or水+花奶)   1-1.5 cups

IMG_8992

咁然後呢,你係需要一隻雞蛋仔機/鐵模+爐既。

IMG_8993

做法係:

倒個蛋漿落去個鐵模/電機度,夾埋佢烘兩三分鐘左右,期間要反轉,至於幾時反,係要係佢介乎定形同未定形中間反,咁先做到優秀雞蛋仔中間個 「吊鐘」,所以係好講功夫同經驗既。

IMG_8997

少少分享下:

1. 如果無自發粉,用2杯普通麵粉 + 4 teaspoons baking powder就有一樣效果。

2. 澳洲呢度牛奶平到喊,如果你係香港覺得牛奶太貴,可以用水+花奶,因為咁樣比較合乎成本,所以其實好多邊街小店其實都係咁溝的。

IMG_9005

3. 上網搵的recipe好多都有吉士粉、奶粉同vanilla essence,落唔落就隨得你,我呢個係簡化版。

4. 部機就係屋企人係銅鑼灣買專程帶過來的,如果想要鐡模可以去上海街昅下。

IMG_9003

5. 如果你又係想搵插電座枱機,搵部底面都有腳的,咁反既時候就方便的,可以將部機企係枱面,同埋搵個可以扣住個開口既。

6. 如果你又有咩偉論要發表下,又要小我整得唔靚乜乜乜既,呢度:

mr@roo.com'

Mr. Roo

Mr. Roo 係香港人, 不過而家住係澳洲珀斯, 八十後算是第二代working holiday香港人, 現職澳洲銀行、坐房所謂顧問果的茂里 (當然不是葉朗程的級數啦).
由working holiday時既低級打雜, 捱下捱下, 終於捱到而家大企業….. 既低級打雜, 真係除左恭喜之外, 我都唔知講咩好。
唔駛返工就食, 有得煮、有得食, 有分享, 有係香港售賣澳洲特色零食同食玩.

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments