吓?!拍拖唔係唔睇樣呀?

cc photo by flickr user Mario Antonio Pena Zapatería

cc photo by flickr user Mario Antonio Pena Zapatería

收到朋友電話,劈頭第一句:「嗚呀,我覺得自己好港女!」
原來她今天和一位男網友第一次見面。
「之前傾計都覺得ok。但佢個樣……其實我唔係好高要求,普普通通就得架喇。」
「我一直鬧自己,你而家好靚咩,好叻咩,去嫌棄人地!但我對佢真係無乜feel。」
「我係咪好膚淺呀?以貌取人」

我一直笑笑笑。
然後超級認真地說:「唔係呀!咁拍拖有機會對成世架嘛。咁梗係要揀個自己鍾意。咁樣貌都可以係其中一個考慮。」

但她還是不斷責怪自己,為什麼會被外表影響。
於是我又一直笑笑笑笑。
我這個朋友會不會太可愛了?

不知道甚麼時候開始,「拍拖睇樣」成了膚淺的意思。
我懷疑當中有陰謀,其實原句的意思該是「拍拖如果齋睇樣好膚淺」,究竟是誰將其變成了拍拖不可以睇樣,否則就是膚淺?

話說,我也曾陷入這樣的迷思。
遇過一些人,基本上條件不錯,但外貌實在不行(不行不一定代表醜樣,只是不令我心動或不合眼緣而已。各花入各眼,百貨應百客嘛。),我也曾質疑自己:「因為個樣而kick住左,係咪唔太應該?會唔會好衰?」後來實在沒有辦法欺騙自己,只得承認原來外貌於我來說也是很重要的擇偶條件。

很久以後,我忽然覺得忿忿不平。
「奇怪!我可以因為一個人小家、蠢、橫蠢而不喜歡他,為什麼不可以因為外表不合適而不喜歡他?為什麼我要覺得愧疚?拍拖要成日對住,要kiss架喎!不喜歡怎麼可以?!外貌是超重要der!」

想通以後,我就心安理得了 :)

其實每個人的擇偶條件都不一樣,沒有好與壞,最緊要清楚自己,知道自己的需要便足夠了。

我有朋友知道自己對物質相當有要求,她就找個有錢一點的。也沒有甚麼問題吧。
我是不知道為什麼那些說我揀男/女朋友唔睇錢、唔睇樣,只要佢心地好人品好就得的人會得到特別高的讚賞,先不理那是真的還是口up,我只是覺得憑什麼看重外表或想找個有能力照顧自己的人就比較inferior呢。

其實只係大家需求不同啫。

沒有誰比誰高尚。這,原本就不是一樣可以比較的事情吧。

Charis Hung

我深愛文字。 寫作於我而言,猶如呼吸。 也許, 我患上了一種名為「寫作」的強逼症。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments