[空中生涯]俾我進擊的BB乜乜乜

圖片來源:作者

圖片來源:作者

我明白,係某部分父母既眼中,自己既仔囡永遠都係「BB」。拿,你私底下叫佢做「BB」無問題。你叫佢咩我都 I don’t give a shit。

但如果你同我講「BB」,我既潛意識就會覺得你個「BB」 係手抱既,要用BB車,要飲奶,會嘔奶,要用「喊」去表達需要,要用尿片,要幫佢換片。仲有,係飛機上面要用嬰兒籃同嬰兒安全帶。

上到機,媽媽就問我阿姐比杯水佢「BB」。事後,阿姐反白眼叫我地去睇下個「BB」。嘩,媽媽真係好勁,竟然生到一個成一米高既「BB」,應該會好痛。然後,媽媽就不停「BB,BB同BB」。

「唔該,比杯橙汁我BB」
「比個杯麵我BB食,佢肚餓」
「BB食乜呀?」
「BB要杯水」

咁又係,當肖友懷咁大份都係十二歲,「BB」都無可能無一米,對吧?

9dy @ 鳩客奇趣天地

作為服務性行業既員工,每日都會遇到不同品種既鳩客。男小編現職男空姐,求學時期於雪糕屋做了四年兼職。最愛分享客人以及於外地「旅行」所遇到既鳩事。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments