自製醃咸蛋

所有圖片來源:作者

所有圖片來源:作者

見到有好多朋友仔都自製咸蛋。我又貪得意,好想湊湊熱鬧。
咸蛋久不久也會很想吃,因為好好下飯…^^
而且有一些菜式,加入了咸蛋元素,會令人胃口大增的。
而且都係果句啦…煩係自家製的,必定是好嘢…

自製咸蛋的做法,大同小異,大多都用鴨蛋去醃製,
當然雞蛋也可以,只是醃製的時間會比鴨蛋的耐一點。
因為雞蛋的殼比較厚,
問了幾位朋友仔的方法,最後我跟了朋友沙律媽媽的做法。

****************************************************************************************

食譜來至朋友仔:沙律媽媽
https://www.facebook.com/pages/Charlottes-Kitchen/944439978915004?fref=ts

材料:

鴨蛋   15隻
水    1000ml
粗海鹽  1包
八角   5粒
玫瑰露酒 適量

做法:

(1)  小心把鴨蛋洗淨,用乾布抹乾,然後待它自然風乾呀。 一定要記住,乾哂先可以浸嫁。同埋呢,我發現鴨蛋的殼,真係好薄,好容易穿及裂呀,所以真係要超級輕力去洗及抹。

file206_6793036120

(2) 水,八角及粗海鹽煲滾。鹽水比例 1:3:5,比海水咸少少就可以,沙律媽媽提,唔好過多鹽,太咸就無咁好嫁。

所以食譜中係寫了一包,但其實沙律媽媽教我,自落一半鹽,試咗咸度先,唔夠咸先再加。如果一開始就整包加入去, 過咸了,就麻煩了。

file206_9196679519

煲鹽水時,要留意的係…煲鹽水時,鹽會釋放一些雜質,這是正常的,如下圖所示。

所以要買一些比較有品質的粗海鹽啊…因為我試過買街市散包裝的粗鹽,一路煲一路釋放出很多雜質,而那些雜質十分惡心,最後我全煲倒了。後來就去了一田買了一包品質好點的,就是現在圖下的,雜質正常。

file206_7266744448

待鹽水煲好後,要放涼才可以用。

我就先把煲好的鹽水,放到另一個大碗中。

此時把煲好的鹽水用過濾隔網,隔走雜質。

file206_4244146861

看….鹽水會清多一點的。

我做了兩次隔雜質的動作。

隔好的鹽水,放在一旁,待鹽水完全放涼,才可以使用。

file206_9624412115

file206_4622589563

(3)  鹽水完全放涼後,鴨蛋又完完全全乾後。

鴨蛋逐隻逐隻浸一浸玫瑰露酒。

file206_7047876826

(4) 浸好玫瑰露酒的鴨蛋,慢慢排入玻璃樽。記著….要好小心,好輕咁逐隻放鴨蛋呀…

真係好易裂呀…

file206_2239035164

(5) 排好鴨蛋後,倒入隔了雜質的鹽水八角。最後再加入少少玫瑰露酒,多少隨意。

file206_5707120268 (1)

(6)  再用一只碟仔或碗,輕輕放在鴨蛋上面。這動作是防止鴨蛋因鹽水而浮上面。

(因為鴨蛋一定要完完全全被鹽水浸到,才能成功的。)

最後用保鮮膜包好樽口,再封蓋。浸28-30日完成。

放存在陰涼處,不要常移動啊…

file206_1217863709

注意事項:

(1) 唔夠28日唔會有漏油咸蛋黃,過30日又會好咸。(其實呢一點要自行執生啊…因為我有朋友,醃咗30日都唔夠漏油,就再醃多佢五至十日,所以自己到時試了…)

(2)  醃製好的咸蛋,逐隻取出,抹乾,用保鮮膜包好,放入雪櫃保存。

(3)  巳浸過的咸蛋水,有人會重覆用,但沙律媽媽話佢每次都用新的,沒有試過重覆用。

這一點自行決定啊..

(4)  一定要用玻璃樽醃,最好預大一點。

(5) 預鴨蛋時,不妨買多幾隻,預防在過程中,會有兩三隻裂了。

(6)  記著每一隻鴨蛋都要細心檢查,發現有裂,一定不要用。

(見原文

左髀●入廚樂

每天回到家,令我最輕鬆,最開心的就是家裡的廚房。無論工作有多累,壓力有多大,只要一回到我的小小天地-——左髀廚房,我就會精神起來,零壓力!!烹飪實在很有趣,當中有很多變化,很多種類。實在很好玩呢....開了這個個人專頁。希望可以跟大家分享入廚的樂趣。

More Posts

Follow Me:
Facebook

高人指點

comments